Plotkort

At skrive en krimi er altså ikke let. Heller ikke selv om nogle siger, at når man skriver en krimi, så skriver man efter en skabelon. En krimi handler om en forbrydelse og opklaringen af denne. Jeg har kastet mig ud i projektet, men er ikke helt enig i, at det er en skabelon.

I en krimi er der altid en forbrydelse, nogle politifolk eller opdagere, meget ofte journalister og advokater. Så på den led kan man godt kalde det en skabelon.

Men hold da op, hvor er der mange ting, man skal holde styr på. Ikke mindst persongalleriet, fuldstændig som i alle andre bøger. Plottet skal være udtænkt ned i (næsten) hver eneste lille detalje. Det skal hænge sammen på en troværdig måde. Og personerne skal handle i overensstemmelse med deres natur og hvad de ellers har med sig i bagagen.

Man kan ikke bare sidde i sofaen og udtænke et godt plot. Stikord eller plotkort er nødvendige for at få handlingsforløbet til at spille rigtigt. Efter at have deltaget på Malene Kirkegaards nye Plotudvikling Online gik det for alvor op for mig, hvor meget, man skal have styr på. Der skal udtænkes forbrydelser, metoder, læses om retsmedicin og have overblik over politiets organisation og arbejdsfordeling. Bøger om psykologi er et must, og måske skal man også sætte sig ind specielle brancher/erhverv.

Det er virkelig mange punkter, som man måske slet ikke kender til i forvejen, der skal tjekkes og læres om.

Men det er sjovt at være på skolebænken igen. Indimellem kører jeg død i denne krimi og lægger projektet fra mig. Lige indtil det trækker i mig igen, og jeg taster de næste 10-20 sider.

En dag bliver den måske færdig.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen