Anmeldelse fra Finn Stendevad

Anmeldelse

Joan Dansberg
Et trut for livet
Forlaget Lunden, 2023

Atter er det lykkes for Joan Dansberg at overgå sig selv. Endnu en gang har hun begået en genistreg og fortalt en cirkushistorie, så den er blevet til Danmarkshistorie for en meget stor del af vor nyere historie fra det tyvende århundrede.

Ikke nok med at artistpigen Irma, som helt ung oplevet en voldtægt på egen krop, får en datter heraf og mister hende, men hun må i sit senere ægteskab opleve, at flere børn dør som små, at de lever på sultegrænsen flere gange, bl.a. under to verdenskrige og under depressionen i mellemkrigstiden. De mister børn grundet den spanske syge, efter første verdenskrig, andre senere, et som følge af lægesjusk. De oplever ekstrembolignød, kulde, sult, bort en overgang på en losseplads, som husvild. Efter endnu en verdenskrig med afsavn, oplever de igen, efter en kort opblussen efter krigen, nedgangen for cirkusbranchen, så de atter intet arbejde har. Hver gang, de tilsyneladende blev slået tilbage til start, kom de altid igen. Det er ufatteligt, de kunne.

Efter at have født 12 børn og fået stor glæde af sine overlevende børn og frem for alt musikken, det var deres vigtigste livskilde, både økonomisk og humørmæssigt, får de en god alderdom i et hus i Hvidovre.

Bogen er stærkt og overbevisende skrevet. Intet under, at man må fælde en tåre eller tre undervejs. Sikke en skæbne og sikke en kærlighed, som har holdt sammen på disse mennesker.

Oven i alt dette får man en hel cirkushistorie oveni. Næsten alle kendte cirkusfolk, artister og gøglere, samlet kaldet rejsende paraderer gennem bogen fra hendes brødre i cirkus brødrene Schmidt til Benneweis, Tribini og mange mange flere. Man får ufatteligt mange facts og oplysninger med i farten, hvis man er cirkusinteresseret

Tak Joan Dansberg. Det har være en kæmpeoplevelse at læse bogen. Den fortjener stor udbredelse.

Finn Stendevad
Cirkushistoriker
6710 Esbjerg V

Scroll to Top